Konkurrencer for islandske heste

Konkurrencer for islandske heste

Alsidighed er et nøgleord for den islandske hest.

Med en islandsk hest som makker, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke former for ridesport, du kan dyrke.

Nogle bruger deres heste til spring, TREC, træning fra jorden, bueskydning fra hesteryg, distanceridning eller ponygames. Mange vælger at specialisere sig i forskellige former for islandshestesport.

Forskellige former for islandshestesport: firgang, femgang, tølt og pas

Islandshestesporten tilbyder et bredt udvalg af gangarts-, tølt- og pasklasser opdelt i forskellige niveauer fra Sport D (lettest) til Sport A (sværest).

Det er både noget for dig, der har redet et par år til dig, der er professionel islandshestetræner og inkarneret konkurrencerytter på eliteniveau.

I alle såkaldte tølt klasser rides kun tølt. Langsom tølt, hurtig tølt, tølt for løse tøjler osv. Disse klasser benævnes i tilmeldinger og programmer med et T. Tøltklasserne går fra T8 til T1, hvor T8 er den nemmeste klasse.

I klasser hvor der skal vises 4 gangarter (skridt, tølt, trav, gallop) spæder ligeledes fra den nemmeste som er 4.5 til 4.1 som er den sværeste. Disse klasser kaldes også V5, V4, V3, V2, V1 i programmer og tilmeldiinger. V står for det tyske “vier”.

I klasser hvor der skal vises 5 gangarter (skridt, tølt, trav, gallop, pas) spæder ligeledes fra den nemmeste som er 5.2 til 5.1 som er den sværeste. Disse klasser kaldes også F2 og F1 i programmer og tilmeldinger. F står for det tyske “fünf”.

Pasdisiplinerne kaldes PP1, PP3, P1, P2, P3.

I samtlige klasser gives der karakterer fra 0-10 med en decimal.

Sportskonkurrencer i tølt, firgang, femgang foregår på en ovalbane, hvor der er 250 meter rundt.

Du kan også deltage i pasdiscipliner på tid, som rides på en 250 meter lang pasbane.

Ryttere og heste på alle niveauer kan være med til stævnerne, der ofte er arrangeret af lokalklubber. De fleste stævner foregår udendørs. Om vinteren er der også en række indendørsstævner.

Hvert år kåres danmarksmestre i sport til DM for islandske heste. Der er også DM i Alrid og i konkurrenceformen gæðingakeppni. Hvert andet år der der NM, hvert andet år er der VM forskellige steder i Europa.

Alrid: spring, gangarter og lydighed

Konkurrenceformen alrid afdækker islandshestens udholdenhed ved at kombinere terrænspring, udholdenhed, lydighed, fart og gangartskonkurrencer.

Du kan vælge mellem fire forskellige niveauer – fra begynder til svær.

DM i alrid finder sted over en hel weekend, hvor man dyster i de forskellige udfordringer.

Du kan læse meget mere om alrid her.

Gæðingakeppni

Gæðingakeppni er en islandsk konkurrencedisciplin, der i høj grad belønner om hestens egenskaber.

Ordet gæðingur er islandsk og beskriver den hest, der er bedre end andre på grund af sine fremragende egenskaber, gangarternes takt og tempo og den glæde, den giver rytteren. Keppni betyder “konkurrence”.

I gæðingakeppni handler det om at finde den bedste hest.

  • Hesten, som det er en stor fornøjelse at ride på og som performer bedst.
  • Hesten med masser af arbejdsvilje og fremdrift, der er både samarbejdsvillig og lydig.
  • Hesten, der bevæger sig med stor kraft og fart i gangarterne og med stolthed og udstråling i udtrykket.

Der er flere arrangementer, som udbyder konkurrenceformen, hvor klasserne er aldersinddelt. Klasserne er delt op i firgængere og femgængere, og der afholdes DM hvert år.

Læs mere om Gæðingakeppni her.

Gæðingafimi

Gæðingafimi er en nyere konkurrence, som belønner den veltrænede hest. Konkurrenceformen fletter en blanding af gangarter og dressurøvelser sammen i ét individuelt program, der rides til valgfri musik. Der gives karakterer for øvelserne, rytterens opstilling og indvirkning samt flow og harmoni. Konkurrencen kan rides på tre niveauer.

Læs mere om komitéerne