NYHEDER

30/1-2024Forfatter: Kristina Christensen

Opfordring til klubber og lokale ridelaug: Adgang til ridning i urørt skov kan være i fare

Bliver jeres mulighed for at færdes i en skov forringet som følge af forvaltningplaner og udpegninger af urørt skov? Så bør I afgive et høringssvar inden d. 1. marts 2024. Rideorganisationernes høringssvar er indsendt.

Der er tale om områder, der risikerer at blive mindre tilgængelige for os til hest. På landsplan drejer det sig lige nu om 52 skove. Årsagerne til adgangsforringelser kan være: Flere væltede træer, flere våde områder samt udsatte græssere. Vi vil derfor opfordre til, at I orienterer jer, om medlemmerne af jeres klubber/laug benytter sig af de skove, der er lavet forvaltningsplaner for.  (Se skovene via link nederst).

For rytterne og heste for vogn kan kommende hegninger med store græssere være særligt problematisk, da det kan hindre den reelle adgang til området – faktisk på lige fod som naturnationalparker.  Hvis I forudser, at jeres mulighed for fortsat at færdes i skoven bliver forringet som følge at planerne, så bør I afgive et høringssvar. 

Om høringerne
Høringerne kører frem til 1. marts 2024. Se: Offentlig høring af udkast til 52 stk. forvaltningsplaner

Der er lavet et meget detaljeret høringsmateriale som kan findes her: Naturstyrelsens forvaltningsplaner

Det kan være lidt kompliceret at finde rundt i materialet, men i forvaltningsplansystemet er der øverst til højre en vejledning. 

Et eksempel på ordlyd i en forvaltningsplan for området Pamhule. Her er der i forvaltningsplanerne anført følgende under ”Aktiviteter for friluftsliv”: 

”Pamhuleskovene er også flittigt benyttet af ryttere. Udvidelsen af græsningerne betyder ridning igennem indhegningerne. Der etableres adgang via låger, som skal passeres som ekvipage. Der arbejdes på at finde ryttervenlige låger/løsninger på sigt således adgangsforholdene for ryttere kan bibeholdes”.  

Rideorganisationerne har lavet et overordnet høringssvar
Rideorganisationerne har ikke mulighed for at lave lokale høringssvar, men vi har lavet et overordnet høringssvar, der går på den fortsatte reelle adgang til urørt skov.

Vi vil dog gerne drøfte jeres udarbejdede svar, inden I sender det. 

Rideorganisationerne vil også gerne være medunderskrivere på jeres høringssvar, hvis svaret udelukkende går på rytteres fortsatte reelle adgang. For den brede brugergruppe vil der selvsagt være stor forskel på den lovmæssige adgang og den reelle adgang. 

Derudover er der også offentlig høring af yderligere forslag til urørt skov. Også her vil rideorganisationerne lave et overordnet høringssvar, men det styrkes, hvis der også kommer lokale høringssvar. 

Se her, hvilke skove, der er tale om og hvor høringsvaret skal sendes hen.

På vegne af DRF og DI 
Med venlig hilsen

Tove Urup Madsen , Ridespor Danmark, Tove@islandshest.dk

/Udgivet første gang d. 16. januar 2024. Opdateret med rideorganisationernes høringssvar d. 30. januar 2024.

Husk!
Generalforsamling Dalum Landbrugsskole
søndag d. 24. november 2024

Kom og vær med til at skabe din forening
og dyrk fællesskabet omkring vores hest

Gør livet til en fest for din islandske Hest!

Dansk Islandshesteforening udruller klubkursus i Hestevelfærd.

Hver klub tilbydes ét gratis kursus med
en DI-instruktør.

Lyder det interessant – læs mere her

Læs mere om komitéerne