NYHEDER

3/10-2024Forfatter: Jesper Raabo

Positiv dialog om forslag til nye etiske retningslinier i DI

Over 60 medlemmer drøftede bestyrelsens oplæg til principper for, hvordan vi i DI skal behandle både vores heste og vores ”mennesker”  fremover


”Hestevelfærd” har i flere år været et vigtigt tema for Dansk Islandshesteforening, men med TV2 programmet ”Operation X’s” afsløringer af overgreb mod heste i Helgstrand-koncernen sidste efterår, en omfattende rapport fra Dyreetisk Råd og udelukkelse af OL-ryttere denne sommer er der i den grad kommet fokus på, hvordan vi behandler vores heste. Og både fødevareministeren og Folketinget har bebudet, at lovgivningen skal strammes markant op.

”Selvom vi ikke indtil nu har oplevet alvorlige sager i DI, har vi i bestyrelsen og vores komitéer fra start besluttet at ta’ emnet ”hestevelfærd” dybt alvorligt. Vi skal ha’ gennemført en kulturforandring i hele hesteverdenen, og i DI ta’r vi fat der, hvor vi kan gøre en forskel – nemlig i forhold til de ca. 40.000 islandske heste, vi har i Danmark,” understreger formand Sus Ulbæk.

Indsatsen er sket på en række fronter: Indtil nu har 45 af DI’s små 70 klubber gennemført et 3-timers kursus i hestevelfærd; vi har udviklet et e-learningsprogram om hestevelfærd; vi har sat emnet på dagsordenen ved en lang række arrangementer og events i løbet af 2023-24, ligesom vi er aktiv part i branchens tiltag i Forum for Hestevelfærd og i vores internationale organisation FEIF.

Etiske retningslinier klar til Generalforsamlingen

Èn ting er så at rejse debat og skabe dialog og motivation blandt vores medlemmer – en anden er at forpligte hele Dansk Islandshesteforening på et sæt etiske retningslinier, som vi sammen forpligter os på.

”Derfor har vi i bestyrelsen udarbejdet et forslag til etiske retningslinier for den måde, vi omgås vores heste på. Men samtidig ønsker vi også, at sætte en klar retning for, hvordan vi mennesker i DI omgås hinanden på en respektfuld og positiv måde og hvilken type adfærd vi ikke vil acceptere,” tilføjer Sus Ulbæk, der præsenterede forslaget for en bredere skare på et on-line dialogmøde tirsdag 24. september.

Hun og den øvrige bestyrelse er meget tilfredse med den relativt store og brede deltagelse i on-line mødet – men også med den positive og konstruktive dialog, der prægede den halvanden time, som mødet varede. Og det gjaldt også i forhold til de sanktioner, der naturligt vil være en konsekvens, når de etiske retningslinier overtrædes – enten det sker på stævnebanen, på en klub-tur eller en træning. I sporten har dommerne allerede en hovedrolle i forbindelse med diskvalifikation. Men der er behov for at se på et udvidet system og i højere grad gøre brug af de muligheder som ligger i FEIF for udelukkelse i kortere eller længere tid. 

Sus understregede at man har pligt til at melde grove overtrædelser af hestevelfærd på folks private ejendom til Hestens Værn eller politiet. Tilsvarende om overgreb mod mennesker. DI har naturligvis ingen mulighed for at gøre noget i disse situationer. Men DI vil meget gerne adviseres, så man også i DI-regi kan tage stilling til om der er overtrædelser af hestevelfærd eller grov og uønsket adfærd, og om der er behov for at DI også behandler sagen.  

Brug for et uafhængigt Etisk Disciplinærudvalg

Bestyrelsens foreløbige forslag er nedsættelse af et uafhængigt Etisk Disclipinærudvalg bestående af en advokat og en dyrlæge, og som suppleres efter behov med f.eks. en hestetræner, til at behandle grovere overtrædelser. Systemet skal kunne behandle alle typer af hestevelfærdssager og sager om dårlig adfærd mellem mennesker. Og udvalget skal naturligvis høre både den som indberetter, og den der indberettes, så man har lejlighed til at forklare sig. 

Et andet forslag er at man skal kunne suspendere medlemmer. I dag åbner vedtægterne kun for eksklusion, men det vil være godt at have muligheden for tidsbegrænset suspension også. 

”Vi fik nye ideer og konkrete input til, hvordan vi kan styrke formidlingen af principperne – men også kontrollen med, at retningslinierne faktisk efterleves og at ”det koster” at overtræde dem,” fastslår Sus Ulbæk.

Sus Ulbæk understregede, at hendes håb er, at diskussion om etiske retningslinjer og et sanktionssystem vil have en præventiv effekt, så DI kun i få tilfælde får behov for at anvende systemet. Hun opfordrede klubberne til at bidrage til diskussionen – så den kommer langt ud blandt DIs medlemmer. 

Vær med til næste møde

Havde du ikke mulighed for at deltage i online-mødet kan du se PP-slides´ene fra mødet her

Du bør også skrive i kalenderen at næste on-line dialogmøde om hestevelfærd og forslaget til DIs Etiske Retningslnier holdes den 5. november kl.19.00-21.00.

For at deltage i dette virtuelle møde, skal du tilmelde dig senest kl. 12.00 d. 5. november til Kristina Christensen på DI sekretariatet. Så får du tilsendt et link til mødet på dagen.

Tilmeld dig ved at sende en mail til: kristina@islandshest.dk med 

 1. Dit navn 

2. Dit DI-medlemsnummer og/eller skriv hvilken klub, du er medlem af.

Husk!
Generalforsamling Dalum Landbrugsskole
søndag d. 24. november 2024

Kom og vær med til at skabe din forening
og dyrk fællesskabet omkring vores hest

Gør livet til en fest for din islandske Hest!

Dansk Islandshesteforening udruller klubkursus i Hestevelfærd.

Hver klub tilbydes ét gratis kursus med
en DI-instruktør.

Lyder det interessant – læs mere her

Læs mere om komitéerne