Udstyrskontrol

Udstyrskontrol

Udstyrskontrol i sporten 

Fra 1. april 2024 indføres der minimum 25% udstyrskontrol på alle stævneaktiviteter og shows under DI. Dette sker efter Dyreetisk Råds henstilling om øget fokus på udstyrskontrol i hestesporten, samt den voksende debat om hestevelfærd. 

Dette tiltag har primært betydning for DRL-stævnerne samt alle D-stævner, hvor dommerne i nogle tilfælde skal udføre mere udstyrskontrol. Events og shows som anvender DI eventkontrakter vil også fremadrettet skulle udføre minimum 25% udstyrskontrol på alle ridt. 

Den helt store fordel ved mere udstyrskontrol er at sikre hestevelfærden, men samtidig indsamler vi også større mængde af data hvilket gør evt. fremtidige regelændringer mere datadreven og underbyggede.

Forsøgsordning fortsætter i 2024

Der er i 2023 indsamlet data fra stævner der har haft 100% udstyrskontrol. Forsøgsordningens formål er at se om frekvensen af gule og røde kort øges når alle heste tjekkes i udstyrskontrol. Derudover ville vi se hvilken betydning det har for afholdelse af stævner – i form af ekstra tid og udgifter, når der udføres udstyrskontrol på alle heste til et stævne. 

Status: tallene viser at der ikke er en markant stigning af fundne skader på heste ved at lave udstyrskontrol på 100%. Dog at data ikke er repræsentative grundet mængden af stævner hvor der udføres 100% udstyrskontrol. 

Da vi ønsker mere data til statistik, fortsætter ordningen i 2024. Ordningen er frivillig og der gives ikke økonomisk kompensation til ekstra dommere. 

Vi håber at klubberne fortsat vil bakke op om forsøgsordningen og i bedste tilfælde lave udstyrskontrol på så mange heste som muligt (minimum 25%). 

Læs mere om komitéerne